Dr. Czeke András, nőgyógyász

Változások-Hatások-Mechanizmus

A Nő számára a gyermek-áldás élete beteljesülése, maga a megvalósított Nőiség. Testi átalakulása szembetűnő, a „szép lányból” gondoskodó asszony, Anya lesz! Arca, alakja átformálódik…

A lelki átalakulás részben áttolódik a szülés utánra, s nagyban függvénye a környezetnek is.

Mindezek felett, az úgynevezett „vegetatív idegrendszer” áthangolódása a leglényegesebb számunkra. Ez a NEM tudatos, nem akaratlagos (automatikus) vezérlő rendszer működteti az egyes szerveket, és hangolja össze őket EGY nagy - harmóniában lévő szervezetté.

Mindkettő hormonális hatásra jön létre, az agy „középvonali mag”-jai, de főleg az agyalapi mirigy vezényletével.

 

A központi irányító, a vegetatív idegrendszer részben a tudatunk (tudatos és tudat alatti) hatására, részben a környezeti hatásokra (pl. időjárás), részben a test szervei jelzéseire reagál. Vagyis a tudat stresszelt állapota, a tudat alatti „feszültség”-ek, a túlterhelt szervek (pl. pangó bélmozgás) most MIND felnagyítódnak, és hatásuk a vegetatív idegrendszer áthangolásakor, az „átálláskor” problémákat okozhat.

 

Változások a várandós kismamában

Nézzük mindenek előtt a (I.) testi hatásokat. Az első három hónap során lényeges különbséget még nem tapasztalunk. A kezdeti émelygés pár hét alatt elmúlik. Viszont hamarosan megjelenik a szagok iránti fokozott érzékenység, a fokozott táplálkozási igény (kivánósság), a fokozott vagy lecsökkent libidó. A kihordási idő előrehaladtával rohamos fogromlás jelenhet meg, fokozott, bő hüvelyváladék, a tüdőkapacitás csökkenése, súlyfelesleg (főleg víz-visszatartás okán) látásromlás, székrekedés és aranyér, visszértágulatok a lábon és hasfalon, gyakori vizelés, esetleg vizeletcsepegés (inkontinencia) és a vizesedések, ödémák (keringésromlás). A test súlyeloszlás változása miatt megjelenhetnek gerincpanaszok, izomtónus fokozódás, illetve következményes fáradékonyság.

Az (II.) idegrendszeri változások közül szembetűnő lehet az ingerlékenység, illetve a hangulati ingadozás, izzadékonyság (vegetatív labilitás), illetve vérnyomás-ingadozás.

A (III.) hormonális változások hatására „striák” jelenhetnek meg a bőrön (elsősorban hasfalon), a pigmentált bőrterületek elsötétednek, az arc karaktere megváltozik (orr, állkapocs, ajak aránya), a mellek növekedhetnek (tejmirigy aktiválódás), illetve a kéz és láb is 1-2 számmal.

(IV.) Szellemi, és lelki változásokról itt csak érintőlegesen teszünk említést. Valójában teljes áthangolódás történik. Új képességek jelenhetnek meg, pl. transcendens érzékelés, auralátás, empátiás képesség fokozódása, energia átadás és koncentrálás képessége, tudat-kihelyezés, gondolat olvasás, szimbolikus látás képessége stb. A környezet „személyiség változás”-ról számol be.

 

A KoroKan Kismama masszázs hatása

Nos, miként szól bele mindezekbe a KoroKan Kismama masszázs?

Lényegében MINDEN ponton!

A masszázs fő hatásmechanizmusa a központi idegrendszerre, és a vegetativ idegrendszerre gyakorolt hatás. Ezen keresztül valósul meg a hormonális hatás is.

Másodlagos hatása a perifériás keringési rendszerre, és az izom-ízületi rendszerre gyakorolt hatás, illetve a lelki és szellemi téren gyakorolt hatás.

 

Fő hatásmechanizmus

Sérült és koraszülött újszülötteknél figyelték meg (Katona, 1968), hogy a passzív izommozgatás visszahat az azt az izomcsoportot beidegző motoros idegrendszerre, valamint a szerveket beidegző vegetatív idegrendszerre (pl. hólyagbénulások elektromos ingerléssel gyógyíthatók).

Vagyis nem csupán a „tornáztatás” hat pozitívan magára az izomra, hanem egyúttal a központi idegrendszerre is hatást gyakorlunk. Éppen EZ az, ami a kismamák esetében „láthatatlan” mellékhatásként jelentkezik, és a szervezet egyetemleges válasza a szervek összességének, a szervezetnek a harmóniába rendeződése lesz.

A KoroKan Kismama masszázs azzal, hogy a mélyizmokat is eléri, az említett hatást nagyrészt a vegetatív idegrendszerre is ki tudja fejteni. Fontos, hogy véletlenül sem okoz az izmokban feszülést és így tejsav felszaporodást…

A vegetatív idegrendszeri hatás révén általános tonizáció jön létre, ami a vérkeringés és a nyirokkeringés javulásának alapja. A keringés pangásának kialakulása megelőzhető, s így a nagyszámú következmény sem jelenik meg (emésztési zavarok, aranyér, ödémák, szív-terhelés, fáradékonyság stb.).

A speciális nyomó-gyúró-simító mozdulatok az idegi reflexzónában folyamatos, közepes erősségű ingerületet tartanak fenn, amit a szervezet sokkal jobban fogad.

A vegetatív idegrendszer tonizáltsága a hormonszabályozásra hat vissza, méghozzá kedvezően!

A KoroKan Kismama masszázs „másodlagos” hatása

Itt, és csak itt, a kismama masszázsnál nevezzük „másodlagos”-nak az izmokra és ízületekre gyakorolt hatást. Tudnillik a kismamáknak a vegetatív idegrendszer egyensúlya, tonizáltsága az anya, ÉS a GYERMEK harmonikus állapotát hozza létre! Vagyis csak az anya izmainak és ízületeinek „kezelése” helyett MINDKETTŐJÜK TELJES harmóniája jön létre.

Az izmokra gyakorolt relaxációs hatás elsősorban a hosszanti nagy hátizomban, a nagy farizomban, és a pelvikus (medencei) izmokban igen kifejezett, ahol jelentős terhelés-növekedés jelentkezik a kismamánál. A KoroKan Kismama masszázs preventív (megelőzés) céllal kiemelten kezeli a comb abductor (széttáró) izmait - már a szülés-felkészítés részeként. Ugyanez vonatkozik a csípőízületre, és a kereszt-csonti ízületekre is.

A vér- és nyirokkeringés serkentése elsősorban az övtől lefelé eső területeken azonnal érezhető „közérzeti” javulást eredményez.

A KoroKan Kismama masszázs elsősorban HARMONIZÁL, és ezzel a negyedik, a lelki, szellemi szinten IS hatást gyakorol! Észrevétlenül hozza egyensúlyba a jobb és bal oldal izom-rendszereit, ami visszahat a kismama tudatalattijában tárolt „gender roll” női szerepvállalására is. Ez a kihordás legutolsó szakában fellépő toxémia megelőzését szolgálja, mindenek előtt.

A KoroKan Kismama masszázsnál különleges szempontokat is figyelembe vettünk és azokat csak ennél a masszázs formánál alkalmazzuk.

A különleges, erre a célra kiválasztott illatanyagok használata, az igen megnövekedett szagérzékenység miatt, a speciális, a magzat számára is „élvezhető” zene alkalmazása komplexen támogatja a masszázs jótékony hatását - kifejezetten a magzatra, aminek következtében a kismamánál hamarosan a magzat fogja jelezni igényét a KoroKan Kismama masszázsra.

 

 

 

 

Vélemény a Kismama masszázsról:

Véleményt szeretnék írni a masszőrömről, aki Tura Edina Szolnokról. 30 hetes kismama vagyok és mondhatom, hogy nálam életmentő Edina kezelése! Az egy óra, amit nála töltök, nekem maga a megváltás, teljesen ellazulok és akár el is tudnék aludni közben. Két fiam van, 2 és 4 évesek, úgyhogy nekem ez a terhesség tényleg nem könnyű, de a kezelés után legalább 4-5 napig sokkal jobban érzem magam! Kihat a közérzetemre, a hangulatomra, elmúlnak a fájdalmaim és jobban is alszom. És nem utolsó sorban Edina egy fantasztikus nő! Lehet vele beszélgetni, mindenben segítségemre van. Ezért magát a masszázst és Edinát is mindenkinek szívből ajánlom! Ahogy ő mondta, az első alkalom után az ember függővé válik és nem tud leállni róla. :)   Pocsai Zsanett, (Tura Edina, Szolnok)

 

A KoroKan masszázsról Kovács Anikó, Brüsszelben élő magyar szülésznőtől hallottam először. (Tudomásom szerint Belgiumban nincsen más Korokan masszázs terapeuta...)
Várandósságom ötödik hónapjától járok rendszeresen Anikóhoz. Minden alkalommal szinte ujjá születek: Feltöltődöm energiával, a testemben lévő feszültségek feloldódnak, harmóniába kerülök önmagammal és a külvilággal. Teljes biztonságban érzem magam Anikó kezei között. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb egy kismama számára.
Szeretem ezt a szinte táncszerűen megkomponált masszázsformát, és jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Hajdu Zsuzsanna, Brüsszel (Kovács Anikó, Brüsszel)

 

Én 2 gyermekes anyuka vagyok, van egy 3,5 éves kislányom és jelenleg a 4 hónapos kisfiammal vagyok itthon. Szolnokon élünk.A véleményemet szeretném leírni a KoroKan-kismamamasszázsról . Én Tura Edinánál voltam néhány alkalommal masszázson, aki egyben a védőnőnk is, így bizalmi kapcsolat adott volt. , Még szülés előtt néhány héttel voltam először nála. Nagyon pihentető mind testileg mind pedig lelkikeg. A masszázs után olyan pille könnyű a lábam mintha párnán lépkednék, de ami legnagyszerűbb benne hogy valóban azokat a testrészeket érinti a Korokan, amelyek egy kismamának ilyenkor leterheltek. Én most is voltam szoptatós anyukaként, mert éreztem hogy szükségem van rá, hogy ellazulhassak és a napi 24 órás anyaság mellett magamra is jusson egy kis idő, melyet 2 gyerkőc mellett egy anya nem igazán tehet meg. Nem csak kismamáknak ajánlanám szivem szerint ezt a masszázs formát, hanem bárkinek akinek szüksége van lágy zene mellett, ellazulni és a testét tehermentesíteni... ezúton is köszönöm Edinának! Czinegéné Kocsis Zsuzsanna  (Tura Edina, Szolnok)

 

 

„A nőgyógyászom 3 hónapos várandós koromban javasolta Gizit és a KoroKan Kismama masszázst elsősorban fáradékonyságom, szorongásom miatt. Ez több mint három hónapja történt, és azóta is nagyon hálás vagyok orvosomnak Giziért, és a javaslatáért. Egyszerűen imádom ezt a masszázst, minden kismamának csak ajánlani tudom. Hogy miért?
A masszázs során minden adott, hogy testileg-lelkileg feltöltődjem (halk zene kíséri), elfelejtsem a gondjaimat, egy új, kipihent, jókedvű, nyugodt kismama keljen fel a matracról. Teljesen el tudok lazulni, megszűnnek negatív gondolataim. Napokkal később is érzem a masszázs nyugtató, lazító hatását. Jelenleg egyre jobban fáj a hátam és a fejem, a masszázs ezen fájdalmakat is enyhíti.
Az egész masszázs során jó kezekben vagyunk, Gizi nagyon figyel rám és a babára. Kényelmes, biztonságos testhelyzetet teremt párnákkal. Amikor fordulni kell, óvatosan segít. Gizi fantasztikus keze, az érintése nyugalmat, odafigyelést közvetít, amit véleményem szerint a baba is érez, apró rúgásokkal követeli a folytatást, még-még, kérek még. Már az első alkalommal is csodáltam Gizi életkedvét, munkaszeretetét, hogy mekkora energiabomba, és ezt a pozitív energiákat nekünk is átadja.
Köszönöm, hogy foglalkozol velem.
Remélem, még sok-sok kismamának okozol ennyi örömet, jólétet.”
P. Renáta, Budapest (Jánvári Gizi, Budapest)

 

 

 


Vélemények
K. Magdolna, Budapest ((Mong Györgyi, gyógytornász, KoroKan kismama masszőr))

“Nekem 3 dologban segített:
1. Az átalakulás miatti ízületi fájdalmakat szüntette meg.
2. Mivel én az igen hamar fáradékonnyá váló kismamák közé tartoztam, a masszázs utáni napokban nagyon jól esett, hogy többet bírtam fizikailag, sétálni is, meg elvégezni is fáradtság nélkül.
3. És talán mindkettőt túlszárnyalta az, hogy lelkileg nagyon nagy töltést adott. Sokkal pozitívabban szemléltem a helyzetünket (lakásvásárlás, baba körüli aggodalom) és sokkal vidámabb voltam utána.

Tényleg csak ajánlani tudom minden kismamának, ha ideje engedi akkor éljen a lehetőséggel.

Peti Anikó, 35 hetes kismama, Nyíregyháza (Masszőr: Kazai Andrea, szülésznő)

“35. hetes kismamaként volt szerencsém kipróbálni a KoroKan masszázst. Szülésznőm ajánlotta.

Kellemes környezetben kellemes zenével nagyon jól esett a masszázs. A babám is nagyon élvezte, finom mozgásokkal jelezte. Minden kismamának csak ajánlani tudom.

Mivel a kismamáknak elég kevés masszázsfajta van amit lehet alkalmazni, pedig igen nagy szükség van rá a 9 hónap alatt, az utolsó hetekben pedig lazítás céljából nagyon fontos.

Minden kismama ismerősömnek javasolni fogom, mivel csak pozitív dolgokat tudok róla elmondani, mind a masszázs alatt és utána lévő napokban is éreztem jótékony hatását.

Juhász Ágnes jógatanár, babamasszőr (Shakti Jógastúdió) (Masszőr: Kazai Andrea, szülésznő, Nyíregyháza)

“Az érintés nem luxus, hanem alapvető emberi szükséglet – vallom ezt én is, babamasszázs oktatóként. Hogyne esne jól egy masszázs, ha az ember fáradt, túl van egy kimerítő munkanapon, vagy stresszel teli életet él. Ezek már-már normális korjelenségek, mégis vannak azonban kiemelt időszakai az életnek, amikor különösen fontos lehet az érintés művészete. Ilyen a várandósság. Magam is babát várok, testem-lelkem hatalmas átalakulásokon megy keresztül az anyává válás folyamatában. És ezen az ismeretlen területen egyszer csak puha párnák ölelésében anyai érintést, anyai energiákat kaptam. A masszázs mélyen ellazított, és jó érzéssel töltött el. Átmelegített, és finom energetikai változásokat, érezhető áramlásokat eredményezett. Andi biztos keze nagyon megnyugtató. Érezhető, hogy nem csak szakértelemmel, hanem szeretettel is fordul a vendége felé. Mivel az érintés nagyon bizalmi dolog, fontos, hogy aki megérint, abban megbízhassunk, hogy átadhassuk magunkat neki. Így lesz igazán mélyreható a masszázs hatása. A masszőr személyiségét nem zárhatjuk ki ebből a nagyon is emberi kapcsolatból. Kazai Andi egész lényével masszíroz.

Csak ajánlani tudom az ő művészetét.”

H. Ági, Budapest (Masszőr: Belányi Éva, gyógymasszőr, dula)

“Nagyon örülök, hogy kipróbálhattam a kismama masszázst! Mivel már az utolsó hetekben járok és ez a hőség is próbára tesz, ez az egy óra mindezt feledtette! A párnák segítségével nagyon kényelmes testhelyzetben élvezhettem a masszázst, ami teljesen ellazított és napokra feltöltött energiával!
Sokkal kipihentebbnek és energikusabbnak éreztem magam, amit a környezetem is észrevett és folyamatos bókokkal árasztottak el, mint pl:

“De jól nézel ki!”, “Olyan jó rád nézni!”… ami a 37. hétben járva igen jól esik!

Ajánlom minden kismamának, mert testileg és lelkileg is jót tesz ez a kis kényeztetés!

Még egyszer nagyon köszönöm! Remélem még belefér egy utolsó alkalom szülés előtt!

N. Eszter, Budapest (Masszőr: Mong Györgyi, gyógytornász)

“Engem lenyugtatott, ha feszült voltam, a feszültséget okozó csomókat szüntette meg.

Szerzői jogi nyilatkozat Üzleti és szakmai szabályzat
© 2024 www.korokan-kismamamasszazs.hu | Minden jog fenntartva | KoroKan kismamamasszázs
Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás
KoroKan kismamamasszázs